Blog

Drewniane opakowania transportowe owoców i warzyw

Drewniane opakowania transportowe owoców i warzyw

Obok plastiku to właśnie drewno jest najczęściej wybieranym materiałem opakowań do transportu warzyw i owoców – nie bez kozery, bo jego właściwości pozwalają na bezpieczne, ergonomiczne przewożenie delikatnego towaru. W niniejszym artykule przybliżamy zalety drewnianych skrzyń i skrzyniopalet jako opakowań żywności roślinnej.

Zastosowanie drewnianych skrzyń na owoce i warzywa

Jeśli chodzi o pakowanie warzyw i owoców, największą konkurencją dla tradycyjnych drewnianych skrzyni i skrzyniopalet są opakowania z tworzyw sztucznych. Ich zwolennicy powołują się na łatwość utrzymania ich w czystości, wysoką wytrzymałość mechaniczną, odporność na zawilgocenia czy szkodliwy wpływ pleśni i grzybów.

Żadna z wymienionych zalet nie jest jednak przypisana wyłącznie do plastiku – opakowania drewniane wysokiej klasy nie ustępują im w żadnym z wymienionych aspektów, a ponadto wyróżniają się cechami, o których nie ma mowy w przypadku tworzyw sztucznych. Z tego względu drewniane opakowania warzyw i owoców znajdują szerokie zastosowanie w transporcie, wykorzystuje się je także do codziennych prac w gospodarstwach rolnych i sadowniczych, szklarniach, sklepach spożywczych, na targowiskach i giełdach.

Drewniane opakowania warzyw i owoców – zalety

Drewno jest materiałem całkowicie naturalnym, oddychającym, co w połączeniu ze specjalną konstrukcją skrzyń i palet zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza i odprowadzanie wilgoci z wnętrza opakowań. Dzięki temu owoce i warzywa są chronione przed pleśnią i gniciem, dłużej zachowują świeżość, walory smakowe, jędrność i kolor.

Drewno na opakowania Woodbox posiada ponadto certyfikat IPCC, poświadczający zgodność warunków techniczno-sanitarnej termicznej obróbki drewna z wymaganiami fitosanitarnymi dla obrotu sanitatnego. Oznacza to, że drewno na opakowania wolne jest od chorób oraz ewentualnych związanych z nimi zagrożeń dla zdrowia użytkowników.

Zielona strona drewnianych opakowań

Ogromną zaletą drewnianych opakowań na owoce i warzywa jest także ich wysoka estetyka. Palety czy skrzynie mogą służyć nie tylko podczas transportu – świetnie prezentują się także podczas ekspozycji towaru. W przypadku świeżych, roślinnych produktów naturalne drewno wypada w tej roli znacznie lepiej, niż syntetyczny plastik. Drewno jest wreszcie materiałem ekologicznym, podlega recyklingowi, a wykonane z niego opakowania transportowe można wykorzystywać wielokrotnie.

Przeczytaj także:
  • Od 1992 na rynku
  • Ponad 1 milion wyprodukowanych produktów
  • 250 doświadczonych pracowników
zaufanie oparte na faktach